Nieuwjaarsduik 2009

Mijn nieuwjaarsduik komt uit de zomer. In Bakkum is het begonnen. Zoonlief nu 8 toen 7 jaar liet mij in de brandende zon beloven samen een nieuwjaarsduik te maken. Rennend naar de zee op zoek naar verkoeling stemde ik toe. Het leek me toen een uitstekend idee om met een verkwikkende duik het nieuwe jaar te beginnen. Gezien de temperatuur buiten denk ik er nu net iets anders over.

Ik zie de hele tijd van die Siberische mannen voor me met een adem als levertraan en ijspegels aan hun snor. Ze zagen heel koelbloedig een gat in het ijs en nemen een duik. De Siberische bikkels overleven het wel..

En ja beloofd is beloofd. Volgend jaar wil ik me echt aan mijn beloftes gaan houden. Geen smoesjes of uitvluchten meer, maar verantwoordelijkheid nemen en dragen. Dus niet meer stiekum roken bij een borreltje. Echt iedere week sporten. En meer quality-time met mijn kinderen doorbrengen. Natuurlijk ook met manlief, maar van die voornemens word ik warmer. Tenzij hij dan die oranje unox-muts ophoudt natuurlijk.

Toch schijnt het best gezond te zijn. Als je regelmatig in ijskoud water zwemt, gebeurt er zelfs iets in je hersenen waardoor je koukleum af kunt worden. Je moet je lichaam er wel langzaam aan laten wennen. Zoonlief vindt het nog steeds een razend goed idee. Dus zijn we deze week aan het voorbereiden geslagen. Gisteren hebben we ons regelmatig ondergedompeld in het ijskoude badje van een heerlijk warm zwembad. En thuis na het douchen staan we even onder de koude straal. Best lekker. Maar ik moet steeds denken aan het uitkleden op het koude strand in de ijzige wind en het zand dat dan overal zit en dat je nog niet echt droog bent als je je zo snel mogelijk aankleedt. En aan mijn koude oren.. o vandaar die muts!

Mijn nieuwe jaar lijkt te beginnen met een soort van boetedoen of een doop. Het is maar hoe je het bekijkt. Is dit een van de meer spirituele symbolische grondgedachten van de nieuwjaarsduik ? Of was de duik vooral bedoeld om je kater weg te werken?? Dan moet je zeker ook nog een geklutst rauw ei met cognac erna drinken. Mmm er zijn grenzen. Het is in ieder geval een bijzondere traditie zo net voor de elfstedentocht. (Daar ga ik echt nooit iets over beloven.)

Volgend jaar ben ik helemaal in balans en bereid ik alles goed voor. Dus als er iemand tips heeft voor wat ik absoluut bij me moet hebben op het strand voor zoonlief en mezelf laat het me dan alsjeblieft gauw weten.