Is zoenen sex?

Voorlichting gegeven aan 16-jarige meiden over sex en relaties.
Een derde van de dames had het hoofd bedekt met een hoofddoek. Sex is vaak een verboden onderwerp voor deze meiden. Het mag niet voor het huwelijk.
Wat het onderwerp soms lastig te bespreken maakt, want het mag niet bestaan in hun toch ontwikkelende puber lichaam wat altijd met veel hormoonvermenigvuldiging gepaard gaat. De sexuele energie die borrelt en broeit en vrijkomt is zo enorm dat het een wonder is dat de Eneco dit nog niet als groene energie ontdekt heeft.

Enfin er is ook veel energie nodig om je sexualiteit en behoeften te ontkennnen. Het is ook een soort van ontkennen van jezelf.
Heel dualistisch eigenlijk als je het zo bekijkt, maar dat is ook wat ons beschaafd maakt. De mens geeft niet constant toe aan zijn driften. Hij kan zich beheersen.
Ik moet ineens aan een mopje denken: Het zit in een boom en het komt constant klaar. Een masturbeertje... klinkt eigenlijk heel lief; je gunt het het beertje ook. "Blijf jij daar maar lekker zitten genieten beertje..."Wij zijn blij voor jou, wij werken wel en beheersen ons."
Goed geen beertjes in de klas waar ik de voorlichting gaf. Wel ontwijkende en ongemakkelijke blikken.
Meestal begin ik met de vraag of er wel eens iemand verliefd is geweest. Veel ontkenningen krijg ik dan. Als ik dan zeg dat zelfs mijn zoontje van vier verliefd is op de juf (gelukkig wil hij nog steeds met mij trouwen) dan ontspannen de gezichten zich en heeft iedereen wel eens vlinders in zijn buik gehad.
Gisteren vroeg ik wie er al wel eens gezoend had. Dat waren er uiteindelijk toch wel een paar. Vandaar uit kwamen er snel vragen over of je ontmaagd kunt worden door een tampon etc. Angst om jezelf te ontmaagden door je lichaam te verzorgen.. Sowieso angst voor die hormonen en dus voor jezelf. Bang om controle te verliezen; bang om niet meer geaccepteerd te worden en onrein en fout te zijn. En dan ook nog je familie daarmee te besmetten. Sex is verboden voor het huwelijk.

Maar zoenen mag dus blijkbaar wel. En toen gooide ik de knuppel in het hoenderhok.
"Zoenen is ook sex."
Als kakelende kippen werd er heen en weer getokt. De controle viel even weg. Opwinding alom. Ik voelde als het ware de opgekropte energie door de klas stromen. Mag zoenen dan ook niet? Sex is toch alleen daaronder? En als je het anaal doet; dan ben je toch niet ontmaagd? En als je nou niet bloedt? En is zoenen echt sex??? En mag een tampon echt?
Ik begrijp inmiddels wel waar de opgekropte energie heen gaat. Naar de angst. En naar het onder controle hebben van jezelf.
Maar is zoenen nou sex??
Vanmorgen aan het ontbijt fix over gediscusieerd. We zijn er nog niet uit.
Vanavond bij het slapengaan nog maar eens over hebben.