Harry Winehouse

Harry lijkt een beetje op Amy Winehouse. Niet echt natuurlijk, maar sinds een jaar of drie is iedereen verbaasd wanneer ze hem weer zien. Wij niet in het minst. Dat hij weer een winter heeft overleefd.

Ooit was Harry de schrik van de buurt. Een sterke grijze forse je-weet-wel kater met een prachtige kop. Een kop die ontzag afdwong. Zelfs nu nog, als hij als een 80-jarig mannetje met zijn stramme artrose botjes de trap afstrompelt.

Twee jaar geleden was zijn lievelingsplekje midden op straat in de zon. (Ja, toen scheen de zon nog.) Voor de deur, dat wel. We wonen aan smal doorgaand straatje. Dus dat resulteerde in een flink getoeter de hele dag. Onze coole Harry kwam op zijn gemakje omhoog en begon zich dan vervolgens tergend langzaam te wassen. Nog een geluk dat ze zijn grijze gestalte op straat konden onderscheiden.
Nu staat er een bankje. Met een kussentje, als het niet regent. Wanneer Harry buiten is, wordt er regelmatig aangebeld met de vraag of Harry wel genoeg te eten krijgt. Harry eet meer dan een gemiddelde bootwerker, dat komt omdat hij een schildklierafwijking heeft. Hij wordt er niet dikker van en zijn stofwisseling en hartje gaan als een razende te keer.

Harry is 18 jaar. Hij was de laatste kitten van het nestje die uit de doos kon klimmen. Dat sullige imago heeft hij later goed van zich af weten te schudden. Hij werd de stoere Harry met een spinnend hartje. Hij heeft in net zoveel studentenhuizen gewoond als ik. Als ik uitging en midden in de nacht naar huis kwam fietsen, rende hij me altijd miauwend tegemoet. Zo bracht hij me ook altijd een stukje weg. Gehuild heb ik bij de dierenarts, als hij gehavend uit een heftige vechtpartij kwam. Hij heeft de harten van mijn liefdes gestolen, na eerst over hun sokken te pissen. Hij heeft kattenhaters in mijn omgeving tot ontroering gebracht. Hij sliep op mijn zwangere buik. Het eerste woord wat mijn oudste kon zeggen was: 'Haiie'.

En nu gaat het echt niet goed. Hij eet nog maar een beetje. Hij kan zijn magere achterlijf niet goed meer wassen. En ik mopper als hij de kattenbak niet haalt. Maar op het moment dat we tegen elkaar zeggen dat het misschien zijn tijd wordt, mopper ik niet meer en ga ik weer over tot het sluiten van een weddenschap. Dat hij deze zomer nog haalt en ik beloof hem een nog zachter kussentje in de zon.