Sinterklaas

Ik ben 39 en ik geloof in Sinterklaas.

Zodra de stoomboot aan komt varen schiet ik vol. Ik raak hevig ontroerd door de oudhollandse pracht van het verhaal wat wij met zijn allen in stand houden; de verwachtingsvolle kinderen; de meest fantasieloze ouders die ook hun verhaaltje klaar hebben en meedoen aan het levende wintersprookje.
Het mooist is de stoomboot als die uit mist komt.
En als het koud is op de kade, zodat je verlangt naar warme chocolademelk en dikke brokken speculaas.
En als je mensen met mutsen en wanten vol verwachting warme adem uit ziet wasemen.
En het paard.
En de pieten en de burgemeester die Sinterklaas ontvangt.
En dat het naar mandarijntjes ruikt.
En ... de echte Sinterklaas.
Ik weet wel dat er hulpsinterklazen nodig zijn, maar er er is er maar één, waar mijn hart echt sneller van gaat kloppen: De Sint.

Toen de prachtige film het paard van Sinterklaas op DVD was, heb ik hem meteen gehaald. Een juweel van een film, waarin de magie en het verlangen prachtig tot uiting komt.

En toen... ging ik vandaag met mijn kinderen naar de nieuwe Sinterklaasfilm: Het geheim van Sinterklaas... Dom, dom, dom!
Ik kan er nog kwaad om worden. Wat een aanfluiting. Wat een erbarmelijk slecht Bassie-en-Adriaanaftreksel.
VERSCHRIKKELIJK.
Een belediging voor de gelovigen onder ons.

Ten eerste is het midden in de zomer opgenomen(!) soms wordt er moeite gedaan om hier en daar een muts op te zetten, maar het ziet er niet uit.
Ten tweede de reclame spat er af en dat komt de integriteit zeker niet ten goede.
Ten derde het verhaal is waardeloos.
Ten vierde kan ik me niet voorstellen dat de grote mensengrapjes leuk gevonden worden door grote mensen.
Ten vijfde de acteerprestaties zijn ver onder de maat.
Ten zesde was het niet de echte Sint. (Aanvankelijk was dat mijn grootste teleurstelling, maar achteraf mijn grootste opluchting.)
En ten laatste: Rita Verdonk werd voorgesteld als minister president.

Ja inderdaad. In een kinderfilm doet zij zich voorkomen als minister president. Wat wil ze nou? Dat de kleintjes denken dat zij dat is? Pakt ze haar enige kans om te voelen hoe het is? Is het verdwenen geld van haar partij in de productiekosten van de film gaan zitten? Sinterklaas die een dakbewijs bij zich moet hebben...een echte Rita actie. Laat haar de volgende keer in een Griekse vertelling meedoen, dan kan ze Narcissus spelen en verdrinken in haar eigen spiegelbeeld.

Maar tjonge jonge ik ga mijn magische wintersprookje niet door deze crisisfilm laten verpesten.
Ik weet dat sinterklaas het eigenlijk niet meer doet, maar misschien maakt hij deze keer een uitzondering en kan hij haar meenemen in de zak naar Spanje.
Als ze daar dan aankomt, kan ze meteen voelen hoe het is om illegaal te zijn... Ja dat ga ik op mijn verlanglijstje zetten dit jaar..Ik krijg gelijk weer zin...