Tuin- en toverkunst

‘Op het midden van mijn levenspad gekomen,
werd mij het zicht door een donker woud ontnomen.’


De goddelijke komedie van Dante is dichterbij dan je denkt. Sterker nog, jouw letters kunnen Dante’s woorden vormen.
In het Catharijne Convent te Utrecht is vrijdag 15 mei het project Retyping Dante van start gegaan, samen met de expositie ‘Beeldschone boeken’: boeken zoals je ze in Harry Potter nog wel ziet. Boeken waar monniken jaren aan geschreven en geschilderd hebben. Boeken die mystiek uitstralen en ontzag afdwingen.
Dante schreef De goddelijke komedie tijdens de overgang van Middeleeuwen naar de Renaissance. Met internet staat de mens voor net zo’n overgang, zeggen de mensen van z25. (www.z25.org)
z25 wil in samenwerking dingen laten ontstaan omdat de inhoud dat oplevert (daar kan de politiek nog wat van leren) en dat doen ze op een prachtige manier. Het werkt als volgt: je downloadt het programma van de website www.retypingdante.com, zet dat op je computer en het gevolg is dat alle letters die je typt in het Catharijne Convent uit de hemel komen vallen. De letters hangen in de lucht en als ze aan de beurt zijn vormen ze woorden. Zo kan het gebeuren, dat terwijl je een boodschappenlijstje maakt, je tegelijkertijd meewerkt aan het herschrijven van een klassieker.
Inderdaad een hoog Harry Potter-gehalte. Op dreuzelniveau welliswaar, maar het zal vast niet lang meer duren voor de schilderijen je om een wachtwoord vragen.

In de tuin van de kunstuitleen staat De Kas. Dit tuinatelier en de tuin heten ‘Lusthof Utrecht’ en zijn ontworpen door Jurgen Bey. Het hele concept kunstuitleen vind ik al helemaal geweldig (ben zelf twee keer lid), maar in de tuin was ik nog nooit geweest. Verschillende kunstenaars die in de tuin te werk gingen moesten een semi-permanent kunstwerk achterlaten. En daarin heb ik wel wat gemist, zo leerde ik zondag17 mei, terwijl ik met een lusthofcocktail in mijn hand droomde over hoe het zou zijn als ik zo’n tuin had en zo’n huis. Ik zou in ieder geval een tuinman willen en ik zou denk ik ook wel vaak iets anders willen en iets bijzonders en dan zou ik ook lekkere cocktails door deze cateraar laten maken en... en.. mmm lusthof.
Ik hoorde dat het project De Kas de komende jaren gewoon verder gaat met de wens dat Lusthof Utrecht zijn uiteindelijke vorm krijgt door activiteiten van kunstenaars die in de tuin plaatsvinden.

Daar hoor ik het alweer ‘in samenwerking dingen laten ontstaan omdat de inhoud dat oplevert’. Dat is wat allebei deze projecten zo uniek maakt, het kunstwerk maakt zichzelf.
Mocht dit je allemaal wat te hoogdravend zijn, op beide locaties is een geweldige winkel. In het Catharijneconvent kan je bijvoorbeeld zeep kopen om je zonden mee weg te wassen (wat vroeger vast heel handig was na een bezoek aan het lusthof) en in de winkel van de kunstuitleen kan je prachtige opvouwbare wensbootjes kopen. Is ook een beetje toveren.Beeldschone Boeken & retyping Dante :16 mei tot 23 augustus 2009
Catharijne Convent.
Lange Nieuwstraat 38
3512PH Utrecht

De Kas, wordt vervolgd
Maliebaan 42
3581 CR Utrecht
Lange Nieuwstraat 38